Sivut

19. lokakuuta 2013

Karsintalista

Vaikka rakastankin miettiä erilaisia hääpäivään liittyviä yksityiskohtia, alan olla yhä varmempi siitä, että joitakin perinteisiä tai muuten vain tyypillisiä häiden yksityiskohtia ei tulla näkemään meidän juhlissa.

Nolausleikit. Vieraiden pakottaminen osallistujiksi ohjelmanumeroihin taidetaankin jo useimmista häistä jättää kokonaan pois, ja näin varmasti toimitaan meilläkin. Varmasti joitakin ohjelmanumeroja nähdään juhlapäivän ja -illan aikana, mutta vieraita ei tulla pakottamaan mihinkään. Esimerkiksi pöytiin mahdollisesti jaettavat hääbingo ja tietovisa ovatkin ohjelmia, joihin kukin saa osallistua intonsa mukaan. Mitään suuren suurta ohjelmanumeroiden tykitystä ei ole muutenkaan suunnitelmissa, sillä toiveissa on saada mahdollisimman paljon aikaa vieraiden kanssa jutusteluun, ruoasta nauttimiseen ja toivottavasti myös puheiden kuunteluun. Kiirettä haluamme vältellä kaikkein eniten, ja siksi toteutettavat ohjelmanumerot pyritään valikoimaan tarkasti harkiten.

Karkki- tai muunkaanlainen buffet. Olen pahimmanlaatuinen suklaa-addikti ja rakastan karkkibuffetteja muiden juhlissa, mutta meidän häihin ei kyseinen jälkiruokavaihtoehto taida onnistua ihan jo juhlapaikan ravintolaluonteen vuoksi. Ulkopuolelta ruokien tuominen tarjolle ei liene sallittua, ja toisaalta juhlapaikan kautta järjestettynä kustannukset nousevat korkeammiksi. Tai no, voisi kai herkkubuffetin järjestämistä aina kysyä juhlapaikalta, mutta toisaalta uskaltaisin kyllä toivoa, että jälkiruoat itsessään saavat vieraiden (lue: morsiamen) sokerihimon tyydytettyä.

Photo booth. Aiemmin vähän jo lämpenin photo booth -idealle, mutta sulhasen torpattua ajatuksen olen itsekin päätynyt taas toteamaan, että tuo hulvaton ohjelmanumero ei ehkä sittenkään toimisi meidän tyyliimme, ja saa siis jäädä muiden juhliin. Toivomme saavamme vieraita mahdollisimman paljon muuten kuviin.

Vieraslahjat. Sanokaa vain epäkohteliaaksi morsiameksi tai kiittämättömäksi häävieraaksi, mutten ole oikeastaan koskaan ymmärtänyt vieraslahjojen merkitystä häissä. Hääpari järjestää hienot juhlat, joihin kutsutaan vieraiksi enemmän tai vähemmän lähipiirin edustajia - ja lopuksi vieraat saavat mukaansa lahjan. Miksi? Ensinnäkin, eivätkö vieraat saa jo hurjasti osallistuessaan häihin? Okei, varmasti varsinkin kauempaa tulevat joutuvat käyttämään aikaa ja rahaa osallistuakseen parin suureen päivään, mutta onko pieni häälahja jokaisen paikalla oikeasti tarpeellinen osoitus hääparin kiitollisuudesta vieraittensa paikalle saapumisesta? Ja toisekseen, ilahtuvatko vieraat lahjoistaan niin paljon, että vieraslahjoihin pitäisi käyttää vaikkapa kolminumeroinen summa rahaa (mikä helposti kuluu, jos vieraita on esimerkiksi se suomalaishäille melko tyypillinen 100 vierasta)? Kolmanneksi, mikä vieraslahja olisi aidosti mieluinen, tarpeellinen ja muutenkin toimiva ratkaisu? Joku, joka kuvaisi hääparia ja muistuttaisi onnistuneista juhlista? ... Ja jota ei heitettäisi heti seuraavana päivänä roskikseen? Hääparihan kiittää yleensä kuitenkin vieraitaan läsnäolosta (ja muistamisista) kiitoskortein, jolloin vieraat myös yleensä saavat muistoksi hääparin hääkuvan. Miksi siis vielä vieraslahjatkin?

Tienvarsikyltit. Okei, ymmärrän, että moni nauttii siitä, että saa näyttää ohikulkijoille, kylänmiehille tai kaupunkiin eksyneille turisteille, että meillä on tänään häät. Ihanaa, kaunista ja hehkuttamisen arvoistahan se on. Tykkään kesäviikonloppuisin bongailla häiden opaskylttejä ja arvailla kylttien perusteella juhlan ja hääparin tyyliä. Nykypäivänä kuitenkin suurimmalla osalla ihmisistä on puhelimissaan tai autojen gps-laitteissa niin hyvät suunnituslaitteet, että opaskyltit taitavat olla aika turhia. Varsinkin meillä, kun häävieraista ylivoimainen enemmistö on asunut juhlien paikkakunnalla ja tuntevat kaupungin paremmin kuin hyvin. Ajo-ohjeetkin olisivat aika tylsät, sillä kirkon ja juhlapaikkamme välillä on oikeastaan vain kaksi käännöskohtaa ja välimatkaakin vain kaiketi kolmisen kilometriä. Kovinkaan helposti edes kartattomat ulkopaikkakuntalaiset ystävämme eivät siis onnistuisi eksymään, vaikkei opaskylttejä olisikaan. Voisiko kylteistä luopua kokonaan? Eipähän tarvitsisi nähdä vaivaa niiden suunnittelussa, toteutuksessa, pystytyksessä ja pois keräämisessä seuraavana päivänä, ja säästyisi ehkä muutama roponen (vaikka ne muutamat eurot häiden mittaluokassa ehkä tuntuisivatkin pieniltä).

Bilebändi. Mainitsinkin tästä jo aiemmin. Niin sanotut bilehäät eivät olisi kovinkaan paljon meidän näköiset, ja vaikka osaava tanssibändi todellakin saa tanssijalan vipattamaan kenellä tahansa, saattaa varsinainen bilebändi jäädä palkkaamatta. Tämä varsinkin kahdesta syystä: isojen, taitavien bändien korvaukset vievät turhan suuren osan budjetistamme, ja toisaalta monijäsenisen poppoon änkeminen soittimineen ja massiivisine äänentoistoineen meidän juhlatilaamme tuottaisi todennäköisesti melkoisia ongelmia. Tällä hetkellä haaveissa olisikin jokin pienempi soittoporukka, esimerkiksi akustisempi duo. Vielä kun löytäisin meitä miellyttävän vaihtoehdon jostain...

Miltäs nämä suunnitelmat kuulostavat?

(... Ja niin, katsotaanpa vaan, nyt kun näistä on touhotettu ääneen, saatan ihan hyvin pyörtää kaikki päätökseni ja ottaa kaikki nämä "ei meidän häihin" -asiat mukaan juhlaamme.)

18 kommenttia:

  1. Meillä on häät ravintolassa, mutta sinne sai viedä oman karkkibuffan kun kysyin. :) Tämä oli tälle sokerihiirelle hyvin tärkeä asia. :D Meillekään ei tule vieraslahjoja, koska en halua antaa mitään krääsää. :>

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että teillä onnistuu! :) Karkkibuffet on kyllä jokaisen sokerihiiren lempparijuttu - ihan syystä.

      Poista
    2. Meillä taas ei, vetosivat elintarvikelakiin joka on kusetusta. Karkit ei vaadi kylmäketjua ja niitä ei tartte säilyttää keittiössä. Yrittävät kusettaa, et saavat välistä vedettyä hinnoissa. Tappelen kesällä uudestaan asian tiimoilta ;)

      Poista
    3. Toivottavasti saatte sen buffan järkättyä kuitenkin! Hyvä, että pidät puolesi! :)

      Poista
  2. Vieraslahjoista täysin samaa mieltä, on vähän turhaa.. Enkä usko että kukaan harmistuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän mekin halutaan vieraita huomioida, mutta keksimällä keksityt vieraslahjat tuntuvat tosiaankin turhilta :) kiva että on muitakin samanmielisiä!

      Poista
    2. Olen tästä myös täysin samaa mieltä! Olen ollut elämäni aikana useammissa häissä, ja vieraskarkit ja -lahjat ovat vain ja ainoastaan päätyneet johonkin kaapin nurkkaan pölyyntymään. Meillä vieraskarkit lahjana korvataan oikeastaan karkkibuffetilla, ja jos joku vieraista harmistuu, niin pitäköön mölyt mahassaan. Olen myös sitä mieltä, että vaikka vieraat saapuvat pitkänkin matkan takaa, he saavat jo osallistuessaan hääparilta paljon: pelkästään heidän ruokkimiseensa ja juomiinsa uppoaa hurjia summia morsiusparin lompsasta.

      Minä olin myös sitä mieltä, että ihan turhia nuo tienvarsikyltit. Argumentoin juurikin sinun sanoin aikoinani sulholle, että nykyään jokaisessa porukassa on ainakin yksi, jolla on navi tai älypuhelin, jolla navigoida. Sulho tästä huolimatta ehdottomasti halusi kyltit, hehhe ; )

      Poista
    3. Noo, onneksi tienvarsikyltteihin ei hirveästi kulu rahaa, joten nopsastihan sellaiset väsää jos sulho niin vaatii :D Kivoiltahan ne teiden varsilla näyttää! Meillä vaan tosiaan näyttäis vähän hassulta, kun ois tasan kaks käännöstä viitottavana, ja juhlapaikan kohdalla vieraat ei kuitenkaan vois parkkeerata...

      Poista
  3. Tuo akustinen duo olisi ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä kun löytäisinkin jostain sellaisen! :D Täytyy aloittaa metsästäminen mitä pikimmiten.

      Poista
  4. Akustinen duo olisi aivan täydellinen :)
    Meillä täällä landella on nuo tienvarsikyltit melko pakolliset, ainakin siihen juhlapaikan läheisyyteen koska se on aika pöpelikössä :D ajettiin nimittäin itsekkin ensimmäisellä kerralla ohitse koko paikasta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taas juhlitaan ihan keskustassa, joten itse asiassa kyltit juhlapaikan vieressä vois jopa hankaloittaa vieraiden suunnistusta, koska parkkipaikat autoille pitää etsiä vähän matkan päästä, eikä suoraan juhlapaikan viereen saa autoa laitettua. :)

      Poista
  5. Melkein sanasta sanaa kirjotit omatkin ajatukseni. :) Eniten itseäni kummaksuttaa juuri tuo vieraslahjaidea, en oo oikein ikinä päässy perille sen ideasta? Hääkarkit vielä joo, mutta että jotain pikkuromua? :s Parhaimpana tuolla hääfoorumien keskustelupalstoilla olleet ideat kynistä/sytkäreistä/vessapapereista joissa on hääparin nimet ja päivämäärä. Anteeksi, mutta kuka muu kuin yli-innokas äiti semmoista haluaa? :D (ja pahoittelut niille joiden mielestä tuo on nerokas idea...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mulle vieraslahjat toimii vain silloin, jos niissä on jokin luonteva idea taustalla. Ja toki sokerihiirenä syön hyvinkin vauhdilla paikalleni sijoitetun vieraslahjakarkin, jos hääpari sellaiseen on päätynyt. :D Se yksittäinen karkki vaan ehkä tuntuu vähän, noh, turhalta. :)

      Poista
  6. Ymmärrän näkökulmasi vieraslahjoihin, vaikka olen asiasta tavallaan eri mieltä. Siis siinä mielessä, että meille on tulossa vieraslahjat. Pidämme mieheni kanssa teestä, ja tee taas sopii mainiosti talvihäihin. Aiomme ostaa hyvää irtoteetä ja pakata sen kääreisiin. Pidän ajatuksesta, koska koen lahjan kertovan meistä. Toki on riski, että lahja jää osalla käyttämättä.

    Karkkibuffetkin on tulossa, tosin yritämme hillitä itsemme ja tehdä siitä pienehkön. Bändiä meille ei ole tulossa, vaan aiomme pärjätä tietokoneelta soitettavan avulla. Akustinen duo olisi ihana ajatus, se on käynyt aina välillä mielessä. En tiedä raaskimmeko kuitenkaan laittaa siihen rahaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vitsi tuo tee onkin hauska idea hääkarkin tilalle! :) Tommosista käytettävistä "vieraslahjoista" hääkarkin tilalle tykkään, ei oo mitään semmosta mikä jää käsiin pyörimään kun ei raaski heittää poiskaan. Ja jos ei pidä teestä, voi vaikka seuraavalle vieraalle keittää makoisan kupposen. :)

      Poista
    2. Joo, Miia, tuo teidän teeidea on tosi hyvä! Ja siis ehdottomasti sellaiset vieraslahjat, jotka jotenkin kuvastavat hääparia (esim. just kertovat heidän lemppariasioistaan) JA jotka on vielä käyttökelpoisia helposti, on hyviä ja kannatettavia juttuja :) Tuo teidän teekään kun tuskin jää kenellekään kaapin perukoille pölyttymään, vaan tulee käyttöön varmasti monelle. Ihanahan se on muistella onnistuneita häitä sen parin teekupposen äärellä, mitä vieraslahjasta saa ehkä keiteltyä (tai vain nautiskella teestä sen kummempia muistelematta, ihan miten vieraat itse tykkää)! :) Ajan ehkä enemmänkin takaa juuri sitä, että helposti vieraslahjat hankitaan vain siksi, että "pitää olla vieraslahjat", ja sellaiset teennäiset, pakottamalla keksityt tai vieraille turhat lahjat tuntuvat hassuilta.

      Poista
    3. Juurikin näin, ehdottomasti jotain hyödyllistä vieraslahjaksi. En itsekään kannata "pakkolahjoja". Mutta on varmasti lahjoja, joita toinen pitäisi turhana ja toinen ei. Jokainen tavallaan siis. :)

      Poista