Sivut

21. joulukuuta 2013

Save the date -kortit - ollako vai eikö olla?

Save the date -kortit (joista käytetty STD-lyhenne on kieltämättä hieman hämäävä ja väärinkäsityksille altis) taitavat ainakin hääblogien ja -lehtien perusteella olla nopeasti yleistyvä trendi suomalaisessakin häämaailmassa. Korttien tarkoituksena on ilmoittaa vieraille reilusti etukäteen häiden tuleva ajankohta, jotta itse kukin "ennakkokutsun" saaneista voisi varata kalenteristaan tilaa tuleville juhlille. Näin hääpari saa varmistettua, että mahdollisimman moni heidän läheisistään ja rakkaistaan pääsisi paikalle hääpäivänä.

Meillekin piti - ainakin minun suunnitelmissani - tulla Save the datet, sillä ajatushan niiden takana on varsin hyvä ainakin meille kesällä, pahimpaan loma- ja sukujuhlasesonkiin häänsä änkeneille. Monet suunnittelevat kesälomansa ja muut aikomuksensa jo varhain keväällä, ja siksi olisikin hyvä saada vieraille tieto juhlista mitä pikimmin. Olinkin suunnitellut lisääväni varmoille kutsuttaville joulukortteihimme pienen kehotuksen tai pyynnön päivän varaamisesta. Näin joulun jo häämöttäessä onkin blogeista saanut huomata, että aika moni muukin on tajunnut hyödyntää joulun hieman halvempaa postiliikennettä ja joka tapauksessa toteutettavaa korttirumbaa.

Olin jo askartelemassa joulukortteja päätä pahkaa, kunnes yhtäkkiä koko ajatus Save the date -maininnasta alkoi tuntua jotenkin, no, typerältä. En tällä missään nimessä kritisoi muita, jotka ennakkokutsut lähettävät, mutta minulle henkilökohtaisesti vieraiden varoittelu 8 kuukautta ennen häitämme tuntui jotenkin... no, turhalta ja jopa teennäiseltä. Siltä, että pitäisimme liikaa meteliä itsestämme ja juhlistamme. Vaikka lähipiirimme on varmasti onnellisia puolestamme ja tulevat toivottavasti mielellään juhlimaan kanssamme sitten elokuussa, tarvitseeko jokaisen lähipiiriimme kuuluvan jaksaa häähuumaa jo nyt, kahdeksan kuukautta ennen häitä? Olkoonkin, että häät ovat meille iso ja merkittävä merkkipaalu elämässä, ei sen tarvitse merkitä yhtä paljon edes läheisimmillemme. Ovatko yhdet juhlat niin ihmeelliset, että niitä tarvitsee jokaiselle hehkuttaa moneen kertaan? (Minähän toki jauhan häistä innoissani kaikille läheisille ystävilleni, mutta tällöin nuo ystävät saavat kyllä reilusti sanoa, kun häähömppä pursuu korvista.) Tarvitseeko kaikille hehkuttaa niin paljon häistä? Eivätkö ne yhdet, viralliset kutsut riitä ilmoittamaan häiden tulosta ja antamaan pientä osviittaa siitä, millaiset juhlat on tiedossa?

Kaikki ihan läheisimmät vieraamme tietävät jo juhliemme päivämäärän, juhliemme paikkakunta on varmasti tiedossa suurimmalla osalla juhlijoista ja tahtoisin joka tapauksessa lähettää varsinaiset kutsutkin jo reilusti kevään puolella, vaikka häitä juhlitaankin "vasta" elokuussa. Toisaalta en ihan vielä edes uskalla lyödä kokonaan lukkoon vieraslistaa, ja siksi emme kuitenkaan olisi voineet kaikille juhliin kutsuttaville lähettää Save the date -ilmoitusta. Todennäköisesti suurin osa lähipiiristämme on jo nyt merkannut kalentereihinsa hääpäivämme, ja mitä pidemmälle ensi vuosi kuluu, sitä useampien kanssa tulee varmasti jo puheeksi kutsu häihin ennen virallisten kutsujen lähettämistä. Mikä virka Save the date -korteilla tässä yhtälössä siis olisi? En löytänyt mitään järkevää vastausta, ja niin jäivät kortit lähettämättä. Tämä taas mahdollistaa varsinaisten kutsujen lähettämisen jo aikaisin, keväällä, ja sekös tälle kärsimättömälle morsiamelle sopii.

Mutta miten on - olisiko ne Save the datet pitänyt kuitenkin lähettää vai pärjääkö vielä nykypäivänäkin ihan perinteiseen tapaan "tavallisilla", yksillä kutsuilla?

**

Psst! Ihanassa Makea-blogissa on vielä hetken käynnissä mahtava arvonta (klik!), jossa voi voittaa lahjakortin graafiseen suunnitteluun - vaikkapa sitten niitä Save the date -kortteja tai kutsuja varten ;)

7 kommenttia:

 1. Varmasti pärjää yksilläkin kutsuilla! Turha ottaa stressiä, etteikö ihmiset saisi hääpäiväänne vapaaksi, varsinkin kun suurin osa jo tietää hääpäivän. :) Me päädyimme lähettämään std-kortit, koska halusimme paljastaa juhlien paikkakunnan sitä kautta. Paikkakunnasta kun olimme saaneet paljon uteluja. Muutenkin tuntui helpolle lähettää kaikille alustava kutsu, kuin miettiä, onko valtaosalla vieraistamme tiedossa juhlapäivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei täällä stressiä juurikaan oo aiheesta näkynyt, kunhan pohdiskelen :) Jos oltais jotenkin tosi salassa toimivia tyyppejä, Save the datet olisikin varmasti olleet hyvä keino paljastaa jotain häiden yksityiskohtia (tai jopa sen, että häät ovat tulossa) - mä vain taidan olla ihan liian lärppä morsian pitääkseni mitään sellaista salassa :D

   Poista
 2. Minäkin ensin ajattelin, että: "Jee jee, save the date, meille myös!" Mutta päädyimme sitten kuitenkin vain niihin varsinaisiin kuitsuihin, monien pohdintojen ja keskustelujen jälkeen. Tähän oli useampikin syy: kuten te, totesimme mekin, että meille tärkeimmät vieraat tietävät jo häiden ajankohdan sekä vihkimis- ja juhlapaikan. Lisäksi ajallisilla syyllä oli oma osansa. Meillä on molemmilla ollut kiireinen syksy ja alkutalvi, ja koska olemme molemmat intohimoisia koulunkäyjiä (:D) koulu ja työ menevät yksinkertaisesti edelle. Tuo aika-argumentti tietysti on sellainen, että jos jotain oikeasti tahtoo, sille kyllä saa raivattua kalenterista aikaa. Toisaalta myös lompakkomme nyörit ovat olleet tiukilla ja pian on luvassa muutto (lue: uudet kalusteet sun muut muuttokustannukset) ja jos sdt-kortteihin olisimme päätyneet, olisin ehdottomasti halunnut niihin meidän kuviamme - joka taas olisi tarkoittanut kuvaajakustannuksia. Joten muut asiat menivät yksinkertaisesti edelle. Sitä paitsi ulkomaiden vieraiden suuresta määrästä johtuen tavalliset kutsut lähtevät varmasti aikaisemmin kuin mitä normaaleilla on tapana : )

  VastaaPoista
 3. Ei todellakaan kaikkien tarvitse tehdä STD-kutsuja. Se on vain vielä hieman uutta (ainakin vieraille) joten siksi se on helppo yhdistää joulukortteihin. Lisäksi hääaika on erinomainen aika hehkuttaa tulevaa hääpäivää ja rakkautta. Sen jälkeen, kun ne ovat ohi ei paljoa hehkuteltavaa enää ole :)

  Sun tekstin jälkeen aloin miettimään, että oliko meiltä väärä veto lähettää STD:t. No tehty mikä tehty, eikä sitä voi enää takaisin ottaa. Ei se kaduta, mutta lähtisinkö enää samaan rumbaan? Varmaan lähtisin, en ehkä yhtä lapsenomaisella innolla kuitenkaan.

  On ihan ok, ettei laita save the datejä. Kutsut kuitenkin menevät paria kuukautta ennen häitä perille. Kaikki häihin liittyvä menee hieman sellaisissa sykleissä. Välillä innostuu vaikka mistä ja välillä taas toivoo, että voisi olla jo naimisissa ja ei tarvitsisi miettiä rahaa, juhlia tai niitä ihmisiä jotka on kutsunut sinne. Kyllä edelleen viikottain haaveilen maistraattivihkimisestä kahdestaan. Ilman hässäkkää, ilman meteliä. <3 :)

  VastaaPoista
 4. Onnea, pieni lohdutuspalkinto odottaa sinua täällä: http://makeaweddingblog.blogspot.fi/2014/01/arvonnan-voittaja.html :)

  VastaaPoista
 5. Hei!

  Voin kertoa oman kokemukseni viime kesältä, ettei STD-kutsuja todellakaan tarvittu :) (ei kyllä olleet edes harkinnassa, meillä kun oli aika vauhdikkaasti etenevä tarina kihloista häihin) Mentiin naimisiin elokuun loppupuolella ja kutsut lähetettiin/jaettiin/annettiin kesäkuun puolivälissä. Häiden ajankohta tuli monelle yllätyksenä, mutta silti 130 kutsutusta tuli paikalle 120. Että vieraita saatiin kyllä :P Toki jokainen tyylillään. Tämä oli vain meidän kokemus siitä, että vieraita ehtii kyllä paikalle kesähäihinkin, jos vain itse niin haluavat. :)

  Ihania häiden järjestelyitä teille! :)

  VastaaPoista
 6. Moikka!

  Teen opinnäytetyötä häämatkailun tulevaisuudesta. Olisin äärimmäisen kiitollinen jos ehtisit käydä vastaamassa netissä olevaan kyselyyni, se auttaisi tutkimustani valtavasti.

  Super iso kiitos etukäteen ja ihanaa kesää!

  kysely: https://www.webropolsurveys.com/S/766F9828CBB42149.par

  VastaaPoista