Sivut

29. lokakuuta 2013

Häistä ja kuluttamisesta

Projektina häät -blogin Varpunen kirjoitti vähän aikaa sitten mainion tekstin siitä, miten häistä on nykyään tullut monille mitä mainioin syy tuhlata hurjasti rahaa ja ostaa valtavat määrät tavaraa, jolle ei ole tiedossa minkäänlaista jatkokäyttöä. Jos et ole vielä lukenut, klikkaapa tästä! Kuluttaminen on pyörinyt tämän morsiamen mielessä viime aikoina useastikin, joten taitaa olla syytä purkaa tänne bloginkin puolelle pari hajatelmaa.

Meillähän lähtökohtana on se, että häitä juhlitaan yhden opiskelijan ja yhden vastavalmistuneen voimin. Häät ovat meille tietenkin tärkeä askel eteenpäin, mutta tarkoituksena ei ole missään nimessä ajautua vararikkoon häiden takia. Vaikka rahaa olisikin rajattomasti käytössä (mikä ei tietenkään ole kovinkaan monen tilanne), en siltikään haluaisi shoppailla rajattomasti häiden varjolla. En voi väittää olevani mikään mestarisäästäjä tai maailman ekologisesti kestävin kuluttaja, mutta häiden suhteen olen yllätyksekseni onnistunut hillitsemään ostohalujani. Tällä hetkellä meille on ostettu tasan kaksi satsia tavaraa häitä varten: tuikkuja pöytiin ja kakkupapereita paperitarvikkeiden koristeluun. Molemmat käytettäisiin helposti ihan tavallisessa arjessamme, jos jostain syystä emme haluaisikaan näitä käyttää hyödyksi häissä.

Näillä periaatteilla minä olen hillinnyt hääshoppailua:

1. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kaikki suunnitelmat tehdään tarkasti loppuun asti, hyväksytetään sulholla (jos ei ole suunniteltu kokonaan yhdessä) ja vasta sitten hankkiudun ostoksille. Varsinkin pienempiä ostoksia - koristeita, kattaustavaraa, paperitarvikkeita - voisi helposti ostaa häähuumassa isot kasat varhaisessakin vaiheessa, jolloin riski hutiostoksille olisi varmasti suuri.

2. Suosi käytettyä tai muille tarpeettomaksi jäänyttä. Häätarvikkeita voi bongailla esimerkiksi Facebookin hääkirppareilta. Jos joku häitä suunnitteleva ei näitä vielä tunne, mars mars katsastamaan ainakin nämä ryhmät: klik, klik ja klik! Varsinkin kaikkein tyypillisimpiä häissä käytettäviä tavaroita, kuten Ikean tuikkukippoja ja maljakoita tai pöytä-/kaitaliinoja, on jaossa usein. Käytettyjä hääpukuja etsivien kannattaa ehdottomasti suunnata Lovebirdsiin, Helsinkiin, jossa on ainakin oman visiittini perusteella siistit tilat, hyvät valikoimat ja mukava henkilökunta.

3. Porrasta ostokset. Olen pyrkinyt ripottelemaan häihin tarvittavien ostosten hankinnat enemmän tai vähemmän tasaisesti koko kihlausaikamme varrelle. Minulla on siis aina jokin häihin liittyvä yksityiskohta etsinnän alla, eikä muita hankintoja sinä aikana tehdä. Tällä hetkellä metsästettävänä on (kuten olenkin täällä horissut) se mekkoni, jota pitäisikin taas ehtiä piakkoin etsimään. "Pienempiä" ostoksia ehtii tehdä mainiosti myöhemminkin.

4. Panosta juhlapaikkaan. Valitsemamme juhlapaikka on jo valmiiksi niin juhlava ja kaunis, ettei se vaadi juurikaan lisäpanostusta sopiakseen hääjuhlaan. Näin ollen säästymme monilta koristeostoksilta. Juhlapaikoissa on paljon eroa ulkoasun lisäksi myös siinä, mitä kaikkea paikka voi juhlaan tarjota - juhlapaikalta löytyvät pöytäliinat, tarjoiluastiat, kattaustarvikkeet ja koristeet voivat auttaa säästämään morsiusparin hermojen lisäksi sekä aikaa että jopa rahaa.

5. Jotain vanhaa, jotain lainattua. Aion ehdottomasti tarkastaa sekä omat että lähisukuni naisten koruvarastot häitä silmällä pitäen. Korut toki voisi ostaa uusina häitä varten, jos ajatuksena on myös käyttää niitä tulevina vuosina ja vuosikymmeninä, mutta toisaalta käyttäisin mielelläni esimerkiksi jommankumman isoäitini koruja hääpäivänäni, jos vain korukätköistä löytyy minun oloiseni korut.

Häillä tehdään nykyään Suomessakin jo valtavasti bisnestä, ja hyvin paljon hääblogit, -lehdet ja -ohjelmat pyörivät kulutuksen ympärillä. Vaikka minun puolestani kukin käyttäköön häihinsä juuri sen verran rahaa kuin itse kokee puolisonsa kanssa hyväksi, olisi ihana nähdä nykyistä enemmän myös harkintaa, kierrätystä ja ylipäätään vähemmän on enemmän -ajattelua - ihan jo tämän pikku planeettamme resurssien rajallisudenkin takia. Ihan kaikkea ihanaa ei häitäkään varten tarvitse kaupoista kotiinsa raijata, eikä kaikkea Pinterestissä täydelliseltä näyttävää tarvitse sisällyttää omiin häihinsä.

Miten te suhtaudutte häihin liittyvään kuluttamiseen? Voiko häihin ostaa mitä tahansa, jos vain budjetti antaa myöten?

8 kommenttia:

  1. Meillä ei oo ostettu vielä mitään :o eikä varmaan osteta. Kaikki koristeet ja purkit ja purnukat tulee varmaan hey lookin kautta. Samoin valaistus ja tuikkukipot yms. Vuokraavat ja omistavat jo vaikka mitä joten en itse lähde kauppoihin.

    Hääpuku lähtee heti myyntiin joten ainoastaan rahaa menee eniten kaikkeen kirjalliseen tuotokseen yms kustomoituun ja käsin tehtyyn. Pitäis save the date korutkin laittaa myyntiin, hiusklipsithän meni jo kaupaksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi Hey Lookilta vuokraaminen on kyllä mainio vaihtoehto varsinkin pk-seudulla häitä viettäville! :) Varmaan muutenkin on meillä isoissa kaupungeissa asuvilla tietysti helpointa hankkia vuokraamalla/käytettynä/tms. häitä varten tavaroita, kun väkeä ja tarjontaa on enemmän. :)

      Poista
  2. Oikeastaan kaikkea muuta voin noudattaa häissämme, mutta "panosta juhlapaikkaan" ei oikein onnistu kiitos firman konkkaan menemisen takia =/ Tervetuloa seurantalot! Koska olemme opiskelijoita helpointa on ostaa pikkuhiljaa tavaroita, ja pistää häihimme rahaa kun siihen on varaa. Ettei puoltavuotta aikasemmin syödä häiden takia hernekeittoa ja makaroonia =D Mutta siis kiitos taas hyvistä vinkeistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos vinkeistä oli/on apua! :) Ja ihan totta tuo, että opiskelijabudjetilla on helpompaakin tehdä ostoksia pikkuhiljaa harkiten, niin ei tuu missään kuussa kerralla ihan valtavia kulueriä (paitsi ehkä häiden jälkeen ruoista sunmuista). Samaa taktiikkaa siis käytän minäkin :D
      Onneksi seurantaloistakin voi todistetusti saada tosi kauniita juhlapaikkoja! Kannattaa ehdottomasti tarkastaa noi FB:n kierrätysryhmät, sieltä löytyy usein halvempia käytettyjä/turhiksi jääneitä koristetarvikkeita jne.! :)

      Poista
  3. Minä olen ostanut häitä varten aika paljon kaikkea. :o Ehkä liikaakin, mutta navy-teemaamme sopivia juttuja ei ole löytynyt esimerkiksi Facebookin hääkirppiksiltä. :/ Onneksi kuitenkin kaikki ostokset ovat olleet huolella mietittyjä ja niille varmasti tulee käyttöä häissä. Aion myös myydä kaikki häiden jälkeen eteenpäin, joten sillä tavalla joku muu voi saada edullisesti somisteet ja jatkokäyttää ne. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teemasta varmaan riippuukin aika paljon se, minkä verran joutuu ostamaan uutena - harvinaisempien teemojen/värien/tyylien juttuja on vaikeampi löytää käytettyinä :) Toivottavasti saat kaiken kiertoon sitten elokuussa! Blogikirppikset taitaa onneksi olla aika hyviä väyliä saada tavara seuraaville juhlijoille välitettyä :)

      Poista
  4. Hyviä vinkkejä! Meillä yksi suurin ostos, joka tehtiin jo vuosi ennen häitä oli oma sormukseni. Ei tarvinnut sitten lähempänä häitä stressata tuon summan maksamisesta muiden isojen laskujen rinnalla. Porrastus on siis todellakin hyvä idea.

    Niin ja kiitos linkityksestä. :)

    VastaaPoista