Sivut

7. kesäkuuta 2013

Budjetin väsäämisen ihanuudesta

Tällä viikolla yhdessä jos toisessakin hääblogissa on pohdiskeltu raha-asioita, joten josko minäkin viimein kehtaisin painaa julkaise-nappia kauan luonnoksissa lojuneen pohdintani kanssa:

Tulipahan tässäkin osoitteessa ensimmäistä kertaa näin hääsuunnittelujen osalta vaihe, joka aiheuttaa lähinnä harmaita hiuksia, ylimääräisiä otsaryppyjä ja tuskaisia huokailuja. Kuukausien ajan olemme vitkastelleet budjetin suunnittelun aloittamisen kanssa, mutta nyt aletaan elellä sellaista vaihetta, että pitäisi vihdoinkin ihan oikeasti avata Excel ja alkaa näpytellä lukuja sarakkeisiin. Viimeksi tänään päivittelin tiedostoa hääbudjetti.xls, mutta vielä löytyy turhan paljon epävarmoja arvioita ja kohtia, jotka vaativat neuvotteluja.

En aio täällä blogin puolella puhua juurikaan luvuista (kukapa meistä pitäisi rahasta puhumisesta), mutta noin yleisesti voin todeta, että budjetti kyllä aiheuttaa ihan mukavasti stressiä tässä(kin) osoitteessa. Hääblogit ja -lehdet luovat helposti kuvan siitä, että häihin vain yksinkertaisesti kuluu kymppitonni tai helposti enemmänkin, vaikka kuinka säästäisi, ja näin kahden opiskelijan (tai no, rakkaani valmistuu minä hetkenä hyvänsä) taloustilanteessa en näe mitään järkeä viisinumeroisen summan käyttämisessä yhteen päivään, vaikka häistä olenkin innoissani. Meillä on vielä sellainen mielenkiintoinen tilanne edessä, että tuo sulhoni viettää häitämme edeltävän ajan lähes kokonaan kurkkusalaatteihin pukeutuen (tästä pitääkin varmaan jotain kirjoitella, kunhan tulee ajankohtaisemmaksi) - ei varsinaisesti sitä isoimpien palkkakuittien aikaa siis tiedossa.

Ihan aidosti ihmettelen nykypäivän trendiä, jonka mukaisesti suomalaisten häiden keskimääräiset kustannukset ovat jatkuvassa nousussa. Onhan se ihanaa voida järjestää läheisilleen (ja tietysti itselleen ja puolisolleen) ikimuistoinen juhlapäivä, mutta ihan oikeasti, onko se yksi päivä kaiken siihen käytetyn rahasumman arvoinen? Toisaalta huomaan koko ajan pohtivani sitä, mistä olisin valmis karsimaan menojamme häiden suhteen - ja isommat leikkaukset tuntuvat kieltämättä vaikeilta. Esimerkiksi ruoka vie varmasti leijonanosan budjetistamme, mutta mikäli haluamme tarjota hyvää ruokaa ilman, että valjastamme sukumme kauhan varteen, on suuria säästöjä melko vaikea tehdä. Samoin esimerkiksi häämekon voi toki löytää melko halvallakin, mutta sitten taas tällaisen 160-senttisen tapin mittoihin passaavan JA muuten miellyttävän mekon löytyminen käytettynä on täysin arpapeliä. Onneksi kuitenkin olemme jo ehtineet joitakin pihistä/panosta-kohteita päättää.

Totuushan lienee kuitenkin se, että vieraat voivat viihtyä tai olla viihtymättä häissä täysin riippumatta juhlaan käytetystä rahasummasta. Tärkeintä kai on, että hääpari saa mieleisensä juhlan sellaisella taloudellisella panostuksella, joka on kaikin puolin realistinen ja omalle taloustilanteelle sopiva. Liialliseen tuhlailuun en halua häiden takia ryhtyä (ja sulhaseni on tästä todellakin samaa mieltä), mutta toisaalta ainutkertaiseen ja tärkeään päivään haluan kuitenkin panostaa. Mistä siis löytyy se sopiva kuuluisa kultainen keskitie?

Jo häänsä viettäneiltä ja pian rouviintuvilta kaipaisinkin vinkkejä siitä, missä ja miten te olette saaneet säästettyä häämenoissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti