Sivut

14. kesäkuuta 2013

Kummit, mummit, ystävät ja kaiffarit

Vieraslista taitaa olla meidän hääprojektissa se kaikkein parhaimmalla tolalla oleva osa-alue. Tiedostoa vieraslista.xls on muokkailtu ja pähkäilty jo moneen otteeseen, mikä ei toki tarkoita, että vielä oltaisiin mitenkään kuivilla vesillä.

Olemme päätyneet haluamaan melko keskikokoiset häät - ei siis mitään mahtipontisen suurta koko kylän juhlaa, mutta toisaalta emme myöskään halua juhlia ihan vain perheen kesken. Vieraslistalla onkin siis tällä hetkellä vajaat 80 nimeä, ja niillä main toivommekin pysyvämme jatkossakin. Tuolla vierasmäärällä pitäisi myös löytyä useampia juhlapaikkavaihtoehtoja. Isoissa juhlissa kun tuppaa usein olemaan ongelmana se, etteivät kaikki vieraat mahdu samaan tilaan, vaan porukkaa joudutaan ripottelemaan erillisiin huoneisiin, ja sen haluaisimme (jos vain mitenkään on mahdollista) välttää omissa juhlissamme.

Ihan ongelmitta tuo vieraslistan muotoilu ei tosiaankaan ole edennyt. Ensinnäkin, minä ja sulhoni suhtaudumme vieraiden valikointiin lähtökohtaisesti aika eri tavoin. Rakkaani on kovin tarkka siitä, keille kutsuja lähetetään. Vaikka kyseessä olisi sellaisetkin ystävät, joiden kanssa armas sulhoni on ollut viime vuosina tiiviistikin tekemisissä, ei hän välttämättä siltikään kelpuuta näitä ystäviään vieraslistalle. Minä taas olen täysin vastakohta tässä: kutsuisin mielelläni lähestulkoon kaikki vähänkään ihanilta tuntuvat ystävät ja kaverit - ja niitähän riittää. Olen jo ehtinyt tuskailla lukemattomia kertoja sitä, mihin varsinkin "minun puolellani" voidaan vieraslistassa vetää raja, sillä väistämättä joudun jättämään useita sellaisia ihmisiä kutsumatta, jotka haluaisin mukaan ja/tai jotka odottavat saavansa kutsun.

Toinenkin vieraslistaamme liittyvä ongelma taitaa löytyä ns. minun puoleltani. Vanhempani ovat eronneet melkein 20 vuotta sitten, ja siksi minun suvustani löytyy vähän turhankin paljon pohdittavaa uusioperhekuvioiden takia. Ei meillä mitään suuria draamoja suvustani löydy, mutta ainakin meillä uusperheet ja muut systeemit aiheuttavat enemmän päänvaivaa kuin perinteiset ydinperhekokonaisuudet. Ja jos vieraslistasta saakin jonkinlaisen selvyyden, täytyy istumajärjestystä suunniteltaessa ottaa uudelleen pohdintaan nämä kimurantimmat suhdekuviot.

Kolmanneksi törmäsimme ongelmiin sellaisten vieraiden kanssa jotka syystä tai toisesta ehkä pitäisi kutsua häihin. Kummit ovat hyvä esimerkki tästä: en ole mitään sukua kummeilleni, mutta pidän heistä toki paljon ja siksi mielelläni näkisin heidätkin meidän häissä. Mutta jos näihin ihmisiin on yhteydessä todella, todella harvoin, kutsuisinko sittenkin mieluummin joitakin muita - esimerkiksi lisää ystäviä juhlimaan kanssamme? Kuinka paljon vieraslistaa tehtäessä pitäisi oikeasti ottaa huomioon perinteet/tavat ja muiden odotukset, ja millä kriteereillä vieraslistaa uskaltaa lähteä karsimaan/täyttämään?

Oi voi, taitaa sittenkin olla vielä edessä monen monta treenihetkeä harmaille aivosoluillemme vieraslistankin suhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti