Sivut

3. elokuuta 2013

He took my heart - so now I'm stealing his last name

Sukunimen muuttaminen tai muuttamatta jättäminen avioitumisen yhteydessä on varsin voimakkaita tunteita herättävä valinnan paikka. Meidän kohdallamme on alusta asti kuitenkin ollut selvää, että jos (ja sittemmin puhuttaessa kun) naimisiin päädytään, minä otan sulhaseni sukunimen. Kerroin myös useille ystävilleni kihlauksestamme sanoin "musta tulee rouva S!".


Lähde

Miksikö sitten haluan luopua omasta sukunimestäni vaihtaakseni sen sulhaseni sukunimeen? Olen sen verran monta kertaa saanut vastata näihin sukunimiuteluihin, että perustelut tulevat jo selkärangasta. Ensinnäkin haluan, että perheellämme on yhteinen sukunimi. Se on merkki sekä meille itsellemme että kaikille muille ympärillämme, että olemme yksikkö, pidämme yhtä ja olemme toinen toisillemme se kaikkein läheisin ihminen. Yhteiskunnan ja lainkin edessä olemme me, emmekä kaksi erillistä ihmistä, jotka vain hengailevat paljon keskenään. Lisäksi tuntuisi hassulta, jos mahdollinen tuleva jälkikasvumme saisi vain toisen vanhempansa sukunimen (vaikka olenkin kasvanut perheessä, jonka kotiovessa lukee kaksi nimeä. 

Toisekseen en ole missään vaiheessa kokenut mitään tarvetta pitää ns. tyttönimeäni loppuikääni. Sukunimeni on verrattain tavallinen: meitä on reilusti yli 10 000 Suomesta. Vaikkei tavallisuudessa tai nen-päätteisyydessä olekaan mitään varsinaista vikaa, en pistä pahakseni sitä, että avioliiton solmimisen yhteydessä saan sukunimen, joka löytyy nykyisin vain alle 60 henkilöltä. Rouviintumisen myötä tulen olemaan koko nimeltäni uniikki, ja kyllähän se tuntuu kivalta - olkoonkin vähän turhamaista. Lisäksi sulhon sukunimen harvinaisuus puoltaa tietysti sitä, ettemme ole harkinneetkaan minun sukunimeni valitsemista, sillä haluamme toki, että M:n sukunimi jatkaa eloaan meidän kauttamme (minun sukunimelleni on paljon enemmän hengissäpitäjiä).

Kolmanneksi voisin listata läjän merkityksettömämpiä, mutta kuitenkin taustalla päätökseemme vaikuttaneita syitä. Pidän siitä, että valitsemalla tulevan aviomieheni sukunimen noudatamme perinteistä tapaa. Mielestäni M:n sukunimi on kaunis, ja oma nimeni sopii siihen hyvin. Sukunimen vaihdos on myös yksi niistä konkreettisista muutoksista avioliittoon astuessamme, ja siinä on jotain kutkuttavan ihanaa. Ja niin, en keksi yhtään hyvää syytä sille, miksi en vaihtaisi nimeäni. Saanpahan hyvän syyn uusia esimerkiksi ajokortin ja opiskelijakorttini kuvat. ;)

Jotain tästä nimenvaihtoinnostuksestani kertoo ehkä se, että joskus keväämmällä treenailin tulevaisuutta varten uutta nimikirjoitustani sulhon sukunimellä varustettuna niin ahkerasti, että meinasin kaupan kassalla kuitteja allekirjoittaessani käyttää jo tuota tulevaa nimmariani! Jos nyt vielä kuitenkin sen vuoden malttaisin odottaa...

8 kommenttia:

  1. Muistutan aina joka paikassa tästä samasta, mutta menkööt. :D Sulhasen sukunimen ottaminen ei ole mitenkään ikivanha tapa, sillä vielä 1900-luvun alussa monet (etenkin "parempien sukujen" naiset) pitivät oman sukunimensä avioituessaan. "Sukunimipakko" oli voimassa vain 1929-1986, jolloin vaimon oli otettava miehen sukunimi.

    Itse otin tuplanimen, enkä kyllä ole yhtään sen vähemmän sitoutunut mieheeni sen takia. :D Jokainen taatusti myös hoksaa nimestäni, että olen naimisissa, kuka olen omaa sukuani ja kuka mieheni on sukutaustaltaan. Hassulla tavalla tykkään siitä, että siviilisäätyni näkyy myös ihan ulkopuolisille. Pelkästä miehen sukunimestä se ei käy selväksi.

    Ja se uniikkius on kyllä itselläkin kiva juttu. Olen ihan taatusti ainoa laatuani maailmassa. Aika hauskaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuo sukunimien valinnan historia onkin tuttua, perinteellä lähinnä ajattelin niitä muutamia viimeisimpänä meitä edeltäneitä sukupolvia - siinä on mulle jo ihan tarpeeksi perinteistä! :D

      Enkä tosiaankaan tarkoittanut, että se yhteinen nimi jotenkin korreloisi avioparin sitoutuneisuuden kanssa, anteeksi jos annoin sellaisen kuvan! Kyse on vain siitä, mitä se yhteinen nimi mulle merkitsee :) mutta tosiaan kukin tavallaan tässä(kin) asiassa! Tilanteet, parit ja yksityiskohdat kun ovat aina niin yksilöllisiä :)

      Poista
  2. Minä olen tällä hetkellä ainoa laatuani maailmassa. Jos ottaisin sulhasen sukunimen, olisi meitä jo neljä muutakin. Harmillista, sen takia luultavasti en tule sulhon sukunimeä ottamaan. Muuten olisin vaihtanut varmasti lennossa :D

    VastaaPoista
  3. Omaa sukunimeäni kantaa noin kolmetuhatta muuta suomalaista, kun miehen sukunimi on vain 86 henkilöllä, joista kaikki ovat sukua keskenään. Tämä on tavallaan yksi syy siihen, että sukunimeä tulen vaihtamaan, vaikka tiedänkin jatkossa tavaavani nimeä jokaisessa virastossa... Mielestäni nimi on kuitenkin kaunis ja samainen nimi on myös tyttärellämme. Haluan ehdottomasti koko perheelle saman sukunimen. En kokisi yhdistelmänimeä omakseni, eikä siitä mitään järkevää saisikaan aikaiseksi minun ja miehen sukunimillä.. :D

    VastaaPoista
  4. Minä tulen myös ottamaan mieheni sukunimen. Vaikka se ei yhtään soinnu oman etunimeni kanssa, joudun tavaamaan jokaisessa paikassa miten uusi etunimeni tullaan kirjoittamaan. Silti haluan sen ottaa, meidän tyttärellä on isänsä sukunimi, ja mielestä se on luontevaa ottaa myös itse se yhteinen nimi meille kaikille.
    Yhdistelmänimet eivät ole minun juttuni. Lisäksi minulla on niin tavallinen -nen päättyinen sukunimi, se ei sopisi tuon miehen suomenruotsalainen sukunimen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Lisäksi minulla on niin tavallinen -nen päättyinen sukunimi, se ei sopisi tuon miehen suomenruotsalainen sukunimen kanssa." Meillä aivan sama tilanne, tuntuisi niin hupsulta tuo mahdollinen yhdistelmä. :D

      Poista
  5. Minäkin otan sulhasen sukunimen, se tuntuu vain itsestä oikealta :) Omaa sukunimeäni kantaa hieman pienempi ihmismäärä, mutta silti puhutaan siinäkin tuhansista, erikoisempaa nimeä en ehkä vaihtaisi. Minulle on etunimeni onneksi sitten vähän erikoisempi, joten uskoisin ettei samaa yhdistelmää tule muilla olemaan uudenkaan sukunimeni kanssa :)

    VastaaPoista
  6. Oma nimeni ei vaihtunut avioituessa harvinaisempaan, mutta ehkä uudella lailla rakkaampaan, kun olemme nyt nimen kautta yhtä miehen kanssa yhä selkeämmin kuin ennen. Se kun ovessa on vain yksi nimi sykähdyttää yhä miltei vuosi häiden jälkeen.

    VastaaPoista